Hoofdpijn

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn: migraine en spanningshoofdpijn zijn de meest voorkomende. Nadat vastgesteld is wat voor type hoofdpijn het betreft, gaan we op zoek naar de oorzaak hiervan.

Bij spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door een verhoogde spanning van een of meerdere spieren in de nek. Dit kan aanleiding geven tot uitstraling naar het achterhoofd, de slapen, het voorhoofd of de kaak door het ontstaan van zgn myofasciale triggerpoints in de betreffende spieren. Ook kan de bloedafvoer uit de schedel belemmerd raken, waardoor een `zwaar en vermoeid`gevoel in het hoofd ontstaat, veelal met `druk achter de ogen`. De oorzaken hiervan kunnen weer heel divers zijn, zoals bewegingsbeperkingen in bekken, nek en bovenrug. Standsveranderingen leiden ertoe dat onze nekspieren moeten compenseren om de ogen horizontaal te houden. Maar ook traumata in het verleden, hersenschudding, klap tegen het hoofd (contactsporten), of bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of whiplash kunnen blokkades of standsveranderingen te weeg hebben gebracht.

Bij Migraine spelen naast deze oorzaken vaak meerdere deelgebieden in het lichaam een rol. Vaak zijn er interacties met het hormonaal systeem en het autonome zenuwstelsel. Ook voedingsintoleranties en daaraan gerelateerd weer de darmen zijn gecorreleerd aan de klachten.

Voor ons als osteopaat vormen deze klachten een interessante puzzel om op te lossen, met zeer mooie resultaten tot gevolg (én dankbare patiënten)!

Altijd snel aan de beurt Zeer veel kennis en ervaring Persoonlijk en betrokken