Behandeling

Tijdens het eerste consult vindt altijd een anamnese, onderzoek en een deel van de behandeling plaats.

Anamnese
Bij het eerste bezoek wordt een vragenlijst met u doorgenomen waarbij er ondermeer naar de klachten, eerdere operaties, leefwijze etc. wordt gevraagd. Hiervoor wordt uitgebreid de tijd genomen, omdat deze informatie belangrijk is om de ontstaansgeschiedenis van uw klacht en een mogelijk verband tussen (eventueel) verschillende klachten te onderzoeken. De anamnese is noodzakelijk om een totaalbeeld van de patiënt te krijgen.

Onderzoek
Na de anamnese volgt er een uitvoerig onderzoek, waarbij de patiënt gevraagd wordt zich uit te kleden. Allereerst zal worden gecheckt of er `rode vlaggen`zijn: als er verdachte symptomen zijn die kunnen wijzen op bijvoorbeeld een fractuur of een onderliggende ziekte die de osteopaat niet mag of kan behandelen, wordt de patiënt terug gestuurd naar de huisarts. De osteopaat zal met de handen voelen en onderzoeken hoe het met de beweeglijkheid van uw lichaam is gesteld. Omdat de oorzaak van een klacht niet hoeft te liggen in het pijnlijke gebied, onderzoekt de osteopaat het gehele lichaam. Niet alleen de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren wordt onderzocht, maar ook de beweeglijkheid van de organen en de schedel. Wanneer de anamnese en het onderzoek achter de rug zijn, kan er een osteopatische diagnose worden gesteld.

Behandeling
De behandeling kan variëren van heel subtiel tot vrij stevig, waarbij het menselijk lichaam altijd wordt gerespecteerd. Ogenschijnlijk werkt de Osteopaat alleen aan de buitenkant van het lichaam, maar in werkelijkheid worden ook de diepere weefsels behandeld. De patiënt ervaart hierdoor vaak een gevoel van warmte, tinteling of prikkeling. Bij forse blokkades in de rug, nek of bekken kan het nodig zijn deze blokkade te herstellen omdat het scheef bewegen van wervels, ribben en/of het bekken een druk op de zenuwbanen, bloed- en lymfevaten kan veroorzaken met als gevolg een verstoring van het evenwicht in het lichaam.

Na de behandeling duurt het enige weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.Soms krijgt een patiënt na de behandeling korte tijd last van hoofdpijn, vermoeidheid of juist verergering van de klacht. Het is dan ook goed om de dag van de behandeling rustig door te brengen en veel te drinken. Wacht met fanatiek sporten liever tot de volgende dag.

Altijd snel aan de beurt Zeer veel kennis en ervaring Persoonlijk en betrokken